Практична робота. Повсякденне життя римлян часів імперії

1) І м’я якого правителя Риму згадується в листі?
В листі згадується ім’я Цицерона
2) Які професії згадано в листі? Який із цього можна зробити висновок?

В листі згадано професії продавця риби, м’ясника, кухаря. Висновок з перелічених професій можна зробити проте, що римляни полюбляли бенкети зі смачними наїдками.

3) Який основний підсолоджувач називає Кассій?
Згаданий Кассієм мед був основним підсолоджувачем страв.
4) Які страви пропонує Ювенал, а які — сам Кассій?

Поет Ювенал пропонував «величезний омар зі спаржею, корсиканська барабуля, найкраща мінога… гусяча печінка, каплун (спеціально відгодований півень), розміром із будинок, гарно засмажений кабан, трюфелі і яблука»
Кассій віддавав перевагу стравам, записаним в кулінарній книзі:
“Закуска:
– Солона риба і яйця.
– Фаршироване порося.
– Шматочки мізків, зварені в молоці з яйцями.
– Варені опеньки із соусом і приправлені перцем, приготовленим
на риб’ячому жирі.
– Ведмежатина з прянощами в меду й соусі з олії та яєць.
Гаряче:

– Лань, засмажена в цибульному соусі.
– Єрихонські фініки, виноград, олія і мед.
– Страус у солодкому соусі.
– Горлиця, зварена разом із власним пір’ям.
– Смажений папуга.
– Млинці, фаршировані м’ясом поросяти та голубів.
– Окіст у тісті з інжиром і лавровим листям, политий медом.
Солодке:
– Асорті з кондитерських виробів із трояндами.
– Очищені фініки, фаршировані горіхами й кедровими горішками,
смажені в меду.
– Теплі африканські тістечка із солодким вином і медом.”

У чому, на вашу думку, полягає різниця між вишуканим і невишуканим бенкетами?
Різниця між вишуканим і невишуканим бенкетом полягає у кількості видів страв.
5) Назвіть регіони, із яких походять складові перелічених у листі страв: риба, папуга, страус, ведмежатина, інжир, фініки, трюфелі, кедрові горішки, перець (пряність). Про що це може свідчити?

Всі регіони, з яких надходили складові страв до Риму, були провінціями Римської імперії і римляни використовували їх природні багатства для власного споживання.
Рибу до Риму доставляли з країн та островів Середземного моря – Греції, Сіцілії Сардінії, Корсіки.
Папуг і страусів привозили дол столиці імперії з Єгипту.
Ведмедів і трюфелів привозили з Галлії.
Кедрові горішки, інжир, фініки, перець надходили до Риму з країн Близького Сходу (східного узбережжя Середземного моря) – Кілікії, Сірії, Кіренаїки.
Поміркуйте, чи була згода пересічного римлянина стати гладіатором смертним вироком. Чому вільні люди погоджувалися йти на такий ризик?

Згода вільного римлянина стати гладіатором не означала смертного вироку, ризик виправдовувала майбутня слава, здобута в гладіаторських поєдинках.
1) Звідки Кассій пише листа? Як римляни називали цей регіон?
Тамугаді – місто в Північній Африці, збудоване римлянами в 100 році н. е. для ослаблення опору місцевих африканських племен. Влаштувавши комфортне життя в Тімгаді, вони зваблювали місцеве населення, які ставали римськими громадянами. Через 50 років після заснування Тімгаді було заселене місцевими жителями – громадянами Риму. Таким чином, місто виконало своє первинне призначення. Тімгаді заново відкрите для світу 1765 року.
2) Як Кассій ставиться до розваг на арені?
Кассій до розваг на арені ставився негативно, справедливо називаючи ті розваги жорстокими, які до того ж, приводили до бездумного винищення диких тварин.
3) І з якою метою і для кого організовували гладіаторські бої?

Гладіаторські бої, а також бої тварин організовували для розваг римлян, уникаючи таким чином можливих повстань проти влади.
4) Як відлов тварин для розваг вплинув на природу?

Деякі види тварин або зникли, або опинилися на межі зникнення.

Всі завдання