Цивілізації давньої Індії та Китаю досягли високого рівня в розвитку матеріальної культури для свого часу.
Зміст параграфа
1. Давня Індія. Взаємини з природою і матеріальна культура
2. Давній Китай. Взаємини з природою і матеріальна культура
Вправа «Порівняльна таблиця»
Перевірте себе
Згадайте…
— хто такі індоєвропейці, зокрема арії;
Індоєвропейці – носії індоєвропейських мов, стародавні народи індоєвропейської мовної сім’ї.
Арії – стародавні індоєвропейські народи, Назва походить від «арій» (шляхетний, світлоносний), яка зустрічається в найдавніших індійських та іранських джерелах.
— що таке спеції, і для чого їх використовують.
Спеціями називають приправи рослинного походження для поліпшення смаку й аромату їжі.
Як ви розумієте… — значення слів «композиція», «статус»?
Композиція – з латинської compositio — складання, зв’язування, з’єднання окремих елементів в одне ціле. Композиція характерна для всіх видів мистецтва.
Давня Індія. Взаємини з природою і матеріальна культура
1. Як вплинули природні умови на життя мешканців Давньої Індії?
Півострів Індостан географічно розташований в різних природних зонах з різними кліматичними умовами, тому має неоднакові природні умови, що мали вирішальний вплив на спосіб життя населення Давньої Індії. Частинами півострів напівпустельний, в той же час в долинах річок Гангу та Інду знаходяться дуже вологі ліси (джунглі), зумовлені найбільшою в світі кількістю опадів. Ґрунти долини річки Інд були дуже родючими, що створило умови для розвитку землеробства і постійних поселень землеробів. У другій половині І тис. до н. е. індійці проводили іригаційні роботи і навіть будували водосховища.
З півночі та північного сходу Індія захищена як від холодних вітрів, так і від проникнення завойовників найвищими в світі горами Гімалаями.
Єдиним можливим шляхом проникнення індоєвропейців (аріїв) до Індії став північний захід.
2. Пригадайте, чи йшлося про спеції в розповідях про раціон мешканців інших ранніх цивілізацій. Якими спеціями була багата Індія?
Індія славилася своїми спеціями – перцем, кардамоном, імбиром та корицею. Спеції додавали в їжу для покращення її смаку.
3. Чим різнилося життя в містах та селах Давньої Індії?
Поселення в селі огороджували стіною або частоколом з метою захисту від хижаків чи ворогів. Будинки розташовували геометрично, і, як правило, біля водойми. Одноповерхові будинки мали одне вікно, земляну підлогу, стіни, покриті сумішшю вапна та ґрунту, очеретяну стріху. Вони відрізнялися залежно від статусу їхнього господаря. Житло мало спальню, комори і кімнати для гостей.
В місті були найважливішими спорудами були палац та храм. Палац мав захисні
споруди й вежі. Храм будували поруч з палацом. Центральні вулиці були широкими, їх укладали камінням, працювали водостоки. Віддалені бічні вулиці були вузькі, провулки переважно брудні й темні. Для села і міста існували ритуали будівництва житлових споруд, і всі дотримувалися цих правил.
Їжа залежала від місця проживання. На порівняно прохолодній півночі вирощували пшеницю та ячмінь. На зволожених рівнинах сіяли рис, а просо лише там, де було сухіше. Поширеною була цукрова тростина, а також гарбуз, горох, сочевиця, кунжут. На півдні з фруктів набуло
поширення манго. У вологих місцевостях вирощували фрукт з цікавою назвою індійський банан.
На заході фінікову пальму, а кокосову – на півдні.
Давній Китай. Взаємини з природою і матеріальна культура
1. Навколо яких річок сформувалася цивілізація Давнього Китаю?
Янцзи («Блакитна річка») та Хуанхе («Жовта річка»).
2. Як ви розумієте поняття «терасове землеробство»?
Річкова долина мала кілька рівнів висоти, кожен рівень називався терасою. Тераси нагадують велетенські східці.
3. Які елементи одягу традиційно носило населення Давнього Китаю?
Традиційним одягом китайців були халати, куртки та кофти й широкі штани. Одяг відображав соціальне становище людини: чиновники та придворні імператора носили особливі види
халатів чи взуття.
Вправа «Порівняльна таблиця».
У парах чи групах створіть порівняльну таблицю природно-кліматичних умов Давніх
Індії та Китаю.
Індія | Китай |
Має різний клімат залежно від географічного положення | Має різний клімат залежно від географічного положення |
Індостан має кілька кліматичних зон. | Можна поділити на західну та східну частини. |
Середня та нижня частина басейну річки Ганг – район підвищеної вологості та тропічної рослинності. | Східна має сприятливі умови для землеробства в річкових долинах |
З півночі та північного сходу Індія відокремлена від решти Азії хребтами Гімалайських гір | На півдні поширене терасове землеробство |
Перевірте себе
1. Складіть запитання до тексту параграфа, починаючи кожне такими словами:
Коли виникли перші поселення землеробів в долині Ґангу?
Що називають терасовим землеробством?
Хто найбільше вживав у харчуванні рис?
Де виникла Хараппська цивілізація?
Звідки ми можемо дізнатися про аріїв?
Чому харчування індусів залежало від природних умов?
Як одягалися давні індійці?
2. Доберіть власні приклади залежності населення Давніх Китаю та Індії від природи.
Річки дали можливість розвинутися землеробським цивілізаціям, гори захищали від проникнення чужих народів, харчування залежало від кліматичних умов (які рослини було можливо вирощувати).
3. Складіть кросворд до теми параграфа.
1. “Жовта річка” (Хуанхе)
2. «Блакитна річка» (Янцзи)
3. Важливий продукт харчування китайців (рис)
4. Місто в Індії, що дало назву цивілізації (Хараппа)
5. Індоєвропейське плем’я (арії)
6. Річка в Індії (Інд)
7. Гори на півночі Індії (Гімалаї)
8. Роботи з відведення чи підведення річкової води на поля (іригація)
9. Священна тварина в Індії (корова)
10. Що символізував дах у китайських будинках (небо)
4. Розкажіть про особливості побуту мешканців долини Інду.
Село огороджували захисною стіною (або частоколом) для захисту від ворога чи звірів. Одноповерхові будинки зводили біля води, розмір та форма яких залежали від соціального положення їх господарів. Будівлі мали земляну підлогу, з одним вікном. Дах покривали листям та очеретом. Будинок мав спальню, комору і кімнату.
В центрі міста будували палац та храм. Довкола палацу зводили захисні споруди, вежі. Вулиці укладали камінням, облаштовували водостоком, але далі від центру вулиці ставали
вузькими, брудними та темними.
Одяг був невибагливим, підкреслював походження і соціальне положення особи. Селяни носили лише пов’язку на стегнах. Знатні багаті люди носили пишний одяг з вовни чи шовку. Особливо
В жінок популярні були коштовності, ними прикрашали зачіску та обличчя.
5. Вправа «Уявна мандрівка». Укладіть коротку розповідь про життя населення Давніх Індії або Китаю.
Ти вирушаєш крізь простір і час та опиняєшся в Давній Індії. Навколо тебе, скільки бачить око, зеленіють рисові поля, на яких трудяться селяни. Рис дуже любить вологу і тому росте у воді, яку потрапляє на поля численними іригаційними каналами.
Зранку ти заходиш до храму, де люди вклоняються своїм богам та проводять релігійні обряди. Храм прикрашений чудовими скульптурами, а дзвін увінчує твою молитву. В давній Індії неймовірна кількість богів!
Увечері селище заповнюється ароматами екзотичних спецій, а ринок стає місцем торгівлі та обміну новинами.
А зараз ти потрапив у Давній Китай. Зранку розпочинається робота на рисових полях, де селяни вирощують майбутній врожай.
Поснідавши, ти направився до храму, де мелодійно звучать дзвони. Відвідувачі храму вклоняються своїм предкам та богам. Запах свіжих трав та квітів наповнює повітря.
Вдень ремісники виготовляють чудові шовкові вироби та кераміку. Ти можеш долучитися та спробувати створити щось унікальне в їхньому майстерні.
6. Вправа «Проєктуємо».
У парах чи групах розробіть
в) денне меню давніх мешканців Індії або Китаю (на вибір)
Давня Індія:
Сніданок:
Короткі, округлі лапшинки, приготовані з рисового або часникового тіста, подаються з сирним чи горіховим соусом
Полуденок:
Страва, що включає різноманітну їжу – сабджі (овочева страва), дал (геркулесова каша) та чапаті (хліб із злаків).
Вечеря:
Рис з м’ясом (часто куркою або ягням), приправлений ароматними спеціями та зі сметаною.
Давній Китай:
Сніданок:
М’ясо та овочі, завернуті в тонке тісто та смажені.
Полуденок:
Суп з різними видами м’яса або морепродуктів.
Вечеря:
Куряче м’ясо, смажене з овочами, подається з рисом.