1) Як у Давній Греції називали іноземців?
У Давній Греції іноземців називали метеками, вони не вважалися повноцінними громадянами поліса і не мали право брати участь в народних зборах.
2) Яку частину населення поліса становили раби?
Раби становили 1/3 частину від населення полісу.
Якою була особливість давньогрецького одягу?
Одяг греки не шили, а загорталися в широкі полотна білого чи фарбованого льону, які скріплювали застібками і пряжками.
Чоловіки одягали лляну туніку — хітон, поверх неї накидали вовняний плащ – гіматій. Жінки носили пеплос — довгу туніку, яку підперезували та скріплювали на плечах застібками (фібулами). На ногах носили легке взуття – шкіряні сандалі.
Запитання та завдання.
1. Назвіть, які із цих груп населення належали до громадян, а які — до негромадян:
жінки – негромадяни;
чоловіки, що народилися в цьому полісі – громадяни;
чоловіки, що народилися й виросли за межами поліса – негромадяни;
раби – негромадяни;
діти – негромадяни.
2. Перелічіть предмети давньогрецького вбрання.
Основні предмети давньогрецького вбрання – хітон, гіматій, пеплос.
3. Складіть щоденне меню пересічної грецької сім’ї. Які продукти харчування були основними, а які споживалися час від часу?
Греки щодня споживали кашу та хліб, це були основні продукти харчування. До щоденної основної їжі можна віднести маслини, інжир та виноград, які греки споживали свіжими та сушеними. З овочів їли часник, цибулю, капусту і боби. М’ясо не було щоденною стравою, його споживали під час святкових бенкетів. Єдиним підсолоджувачем був мед. До їжі використовували приправи з прянощів. Основним напоєм було вино, яке розбавляли водою.
Щоденне меню:
Каша, приправлена часником або цибулею, хліб, капуста, сушений виноград з медом, розбавлене вино.